Halaman

Khamis, April 09, 2009

MENGENALI MOHD KHAIRUL DAIM BIN AHMAD SHAMSURI


TERUJA

Alhamdulillah, sewaktu konvokesyen UIAM tahun lepas (2008), saya berpeluang bergambar dengan Saudara Mohd Khairul Daim Bin Ahmad Shamsuri. Saya tidak pernah bergambar dengan mana-mana graduan yang berpakaian formal graduasi (jubah konvokesyen lengkap dengan topi). Inilah kali pertama. Saya rasa seronok sangat waktu itu. Tambahan pula, saya bergambar dengan Mahasiswa Terbaik Undang-undang UIAM!

ROOMATE YANG TIDAK RUMIT

Saya berpeluang mengenali Saudara Mohd Khairul Daim ini atau nama panggilannya Abang Daim sewaktu saya menjadi pelajar tahun 1 di UIAM Gombak. Pada waktu itu, saya dipilih oleh ALLAH SWT untuk tinggal di bilik D2.6, Mahallah Bilal, satu bilik dengan Abang Daim. (Bilik di UIA ini dibahagikan kepada 4 bahagian atau compartment). Abang Daim ini rajin. Hendak kata ulat buku, mungkin tidak. Beliau bukan seorang yang mengadap buku sepanjang masa. Ada juga masanya untuk beriadah, keluar bersama rakan-rakan dan sebagainya. Tetapi, beliau konsisten dalam menelaah pelajaran. Setiap hari, paling kurang 2 jam beliau akan menelaah pelajaran. (ini yang saya nampak). Menjadi roomate kepada beliau memberi peluang kepada saya untuk bertanyakan pelbagai jenis soalan undang-undang yang bermain di benak pemikiran saya. Maklumlah, saya 'terpisah' dengan rakan batch saya yang tinggal di mahallah lain. Untung juga duduk satu bilik dengan senior. Abang Daim selalu kongsi pelbagai ilmu, tips-tips yang berguna dan pengalaman-pengalaman beliau sepanjang berada di UIAM. Beliau seorang yang mudah untuk didekati dan mesra dalam bersahabat. Seorang roomate yang tidak pernah membawa masalah tetapi sering menyelesaikan masalah!

PELAJAR TERBAIK UNDANG-UNDANG

Abang Daim telah dianugerahkan Pelajar Terbaik Undang-Undang UIAM pada Majlis Konvokesyen UIAM 2008. He deserved to get it! Kagum melihat roomate sendiri berjaya. Lebih mengkagumkan apabila saya berpeluang untuk melihat perjalanan hidup beliau seharian selama saya duduk di bilik tersebut. Walaupun sekarang ini, saya tidak lagi menjadi roomate beliau, tetapi saya masih berhubung dengannya untuk bertanyakan soalan-soalan undang-undang. Beliau merupakan sifu saya! Pemangkin motivasi saya untuk terus maju dan maju dalam pelajaran.

Masa depan beliau cerah, insya ALLAH. Saya berdoa moga saya juga berpeluang untuk memakai jubah konvokesyen yang sama beserta 'title' yang sama di hari konvokesyen saya kelak! Ameen.

p/s: Gambar ini dirakam pada tahun lepas. (tahun lepas saya agak berisi sedikit berbanding tahun ini). hehe.

Tiada ulasan: